Kapcsolat

Tiszta Forrás - Jógaműhely

Cím: 2030 Érd,
Budai út 20. I/14.
Telefon:
36204537884
E-mail:
toreky.k@gmail.com


Yin-jóga


 

A Yin jóga.

A Taoista vagy daoista jógát a korai Han dinasztia alatt fejlesztették ki, nagyjából az időszámításunk szerinti 200-ban. Az ősi időkben úgy ismerték mint: Yang Sheng, ami annyit jelent, táplálni az életet, táplálni önmagad.

A Yin-jógában az ősi Hatha-jóga gyakorlatai, a Taoizmus világszemlélete, és a Hagyományos Kínai Orvoslás csodálatos módon egyesülnek.  Az első írott anyag i.sz.168-ból származik, amelyet Mawangdui földi maradványai körül találtak, 44 színes illusztráció, melyben emberi alakok mindenféle jóga pózokat gyakorolnak, hozzájuk készített leírásokkal, melyekben a pózok betegségek elleni terápiás hatásait részletezik.

A Yin-jóga hatása mélyrehatóbb, mint egy általános fizikai gyakorlás, nem a felszíni izomszövetekre irányul, (ezt hívjuk yang szöveteknek). A Yin jóga a kötőszöveteket célozza meg, úgy mint a szalagokat, csontokat, ízületeket, és a fasciát, amelyeket általában nem, vagy nem eléggé dolgoztatunk meg az aktívabb, dinamikusabb jóga gyakorlás során.

A Yin gyakorlás általában egy tartós, passzív sorozatból áll. A gyakorlatok elsősorban a kötőszövetekben gazdag területeken dolgoznak, úgy mint a csípő, a medence, a belső combok, és az alsó háti szakasz. Miközben ez a jógafajta kissé unalmasnak, passzívnak vagy túl lágynak tűnhet, mégis gyakran elég intenzív, és kihívást jelentő, a pózokban eltöltött hasszabb idő miatt. Egy-egy pózban akár 5-10 percig is benne maradhatunk. És ahogy azt majd látni fogjuk, a yin- és yang szövetek teljesen eltérő módon reaálnak a stimulációra.

Kinek való a Yin-Jóga?

A Yin-jóga Neked való, ha fáradt vagy és energiára vágysz, vagy, ha az elméd túl aktív és az energiaszinted szabálytalan. Olyan világban élünk, ahol a nap 24 órájában különböző ingerek, és számtalan információ áramlik felénk. Függetlenül attól, hogy a felénk áramló információ értékes vagy értéktelen, az elménknek fel kell dolgoznia. Az információ áramlásban nincs megállás, ha pedig az elme mégis megüresedést tapasztal, addig keresgél ingerek, információk, zajok után, amíg a csend által keletkezett űrt, a hiányosságokat ki nem tölti valamivel. Pedig a testünknek és a lelkünknek nagy szüksége van az elcsendesülésre, hiszen a csendben tudunk találkozni Önmagunkkal.

A Yin-Jóga és a fizikai test.

Az izmok alapvető funkciója az, hogy védjék az izületeket, hogy megakadályozzák azt, hogy az izületek a teljes határukig nyíljanak, feszüljenek. Ez rendben is van, ugyanakkor az izületeknek szükségük van arra, hogy mozogjanak, dolgoztassuk, nyissuk őket, hiszen különben bemerevednek, mozgásterük korlátozódik.

A yin jóga hosszan kitartott pózai lehetővé teszik, hogy az izületeket védő izmok ellazuljanak, és ezáltal hozzáférhessünk magukhoz az ízületekhez, és tápláljuk azokat.

 • Megelőzi az izületek bemerevedését.
 • Megelőzi az izületek és csontok kopását.
 • Nyomást gyakorolva a csontokra, serkenti a csontszövetek termelődését, növekedését.
 • Csökkenti a csontok összenövési hajlamát (pl. lumbális szakaszon, illetve a medencében) mert mozgásban tartja az izületeket.
 • Tápláló nedvességet hoz létre. Serkenti az izületi folyadék termelését, valamint a kötőszöveteinkben a nedvesség megmaradását, amely a kor előrehaladtával csökkenne, és így kiszáradnának az izületek, és a szövetek. A fibroblaszt sejt hozza létre és vonzza be azokat a molekulákat, amelyek megtartják a vizet a sejtekben. Négy ilyen molekula létezik, de közülük is a legjelentősebb a hialauronsav. A hialuronsav a többi molekulával hozza létre az izületi folyadékot, ami nedvesen tartja az izületeinket, ezáltal könnyedén tudnak mozogni. Idővel a fibroblaszt sejtek termelődése csökken, és kevesebb folyadék megtartó molekulánk lesz, amiből következik a kiszáradás, bemerevedés szövetszinten.
 • Stimulálja a meridiánokat (energiacsatornákat) amelyek egyensúlyt hoznak létre a test szervei között.
 • Javítja és erősíti a felszíni (Yang) szövetek rugalmasságát.
 • A csípőnyitó és mellkasnyitó testtartások, a csípő és a mellkas megrövidült izmait nyújtják.
 • Nyugtatja az elmét, ezátal csökkenti a stresszt, és a szorongást.
 • Tágítja az önismeretet.

Csodálatos kiegészítője a dinamikusabb, az izmok aktiválását megcélzó (Yang) típusú jógáknak, mint amilyen a Vinyása Flow, Dinamikus Jóga, Power Jóga, Hot Jóga, Astanga stb..... amelyek mind a hő fokozásával dolgoznak, valamint az izmok összehúzódásával, megfeszítésével és nyújtásával is.

A Yin-jóga és az elme (Mindfulness).

A mindfulness az elme megismerésének a művészete. Ha minden nap megfigyeljük, bizony elég könnyen kiismerhetőek az elménk mintái és működései. Hátralépünk egyet, és nem azonosítjuk be magunkat az elmével, csupán megfigyeljük mint tőlünk, a lényegünktől különállót. Ha így teszünk, felismerjük, hogy az elme bizonyos jól körbeírható, előre megatározható és viszonylag behatárolható módon működik. Sémákat, gondolatmintákat követ. És általában mi is ezeket. De ezt a kört  megszakíthatjuk azáltal, ha felismerjük ezt a választási lehetőségünket, és leinkább azt az igazságot, hogy nem vagyunk azonosak az elménkkel.

Egy Yin pozícióban eltöltött mozdulatlanság, az elmében csendes, és biztonságos teret hoz létre, amely megteremti a feltételeit annak, hogy érzelmek, testi érzetek, és az elme működését irányító gondolati minták tudatosulhassanak. Általánosságban elmondható, hogy egy mély, meditatív Yin-jóga merülés a jelenlétre ösztönöz, és arra, hogy ítélkezések nélkül, szeretettel fogadjuk a tapasztalásokat. Ily módon a tudatosulás folyamata nagy megkönnyebbüléseket hozhat, energiablokkok oldódhatnak fel, ezáltal megnövelve a fizikai és a szellemi teljesítőképességet. Hozzá járul a fizikai, szellemi, és mentális egészségünk megőrzéséhez; egy csodálatos ajándék testünknek és lelkünknek egyaránt.

Yin-jóga óra felépítése (120perc)

 • Elcsendesülés, megérkezés, ráhangolódás.
 • Bevezető relaxáció.
 • Bemelegítés, yang minőségű, vérkeringést fokozó, áramló gyakorlatokkal.
 • Napüdvözlet.
 • Yin-jóga gyakorlás. A gyakorlási idő alatt több a csend, mint egy hagyományos jóga órán. A csend lehetőséget  ad a pihenésre, az elmélyülésre, az elme működési mintáinak a megismerésére(mindfullness) lehetőséget ad a meditációra.
 • Az óra közös meditációval zárul.

Várlak sok szeretettel a yin-jóga óráimon.

Töreky Halics Krisztina

Namaste!

 

 
Vissza az előző oldalra!
Tiszta Forrás - Jógaműhely - Magyar