Kapcsolat

Tiszta Forrás Jóga és Önismeret Stúdió

Cím: 2030 Érd,
Budai út 20. I/14.
Telefon: 36204537884
E-mail: toreky.k@gmail.com


Jin jóga


 

Mi a Jin Jóga?

A Jin jógában a Taoista világszemlélet filozófiája, a tradícionális kínai gyógyászat, az ősi Hatha-jóga gyakorlatai, és a különböző meditációs technikák  csodálatos módon egyesülnek. A kínai taoista filozófia ősidők óta ismert alapelven nyugszik, a Jin és Jang egymáshoz viszonyított dialektikus kölcsönhatásán. A Jin "a hegy árnyékos oldala" a dolgok stabil, mozdulatlan, elrejtett aspektusa, míg a Jang "a hegy napos oldala" a mozgásban lévő, az örökké változó, a tüzes energia. A fizikai testünkben a Jin minőséget a mély kötőszövetek (szalagok, csontok, ízületek, fascia) képviselik, míg a Jang minőséget a vér és a rugalmasabb felszíni izomszövetek hordozzák. A Jin gyakorlás általában egy tartós, passzív sorozatból áll. A gyakorlatok elsősorban a kötőszövetekben gazdag területeken dolgoznak, úgy mint a csípő, a medence, a belső combok, és az alsó háti szakasz. A pózok megtartása kezdőként általában 2-3 perc, de haladóbb gyakorlóként akár 5-10 perc is lehet.

Kinek való a Jin Jóga?

A Jin Jóga Neked való, ha fáradt vagy és energiára vágysz, vagy ha az elméd túl aktív és az energiaszinted szabálytalan. Olyan világban élünk, ahol a nap 24 órájában különböző ingerek, és számtalan információ áramlik felénk. Függetlenül attól, hogy a felénk áramló információ értékes vagy értéktelen, az elménknek fel kell azt dolgoznia. A folyamatos pörgésben az elme nagyon gyorsan hozzá szokik ahhoz, hogy kellő mennyiségű információhoz jusson; ha pedig néha-néha megüresedést, csendet tapasztal, ingereket kezd ébreszteni maga körül. Így végül az elménk addig keresgél ingerek, információk, zajok után, amíg a csend által keletkezett űrt, a hiányosságokat ki nem tölti valamivel. Pedig a testünknek és a lelkünknek nagy szüksége van az elcsendesülésre, hiszen a csendben tudunk találkozni Önmagunkkal.

A Jin Jóga és a test

- Stimulálja a meridiánokat (energiacsatornákat) amelyek egyensúlyt hoznak létre a test szervei között.

- Javítja és erősíti a felszíni (Jang) szövetek rugalmasságát.

- Közvetlenül hat a mélyebb (Jin) kötőszövetekre - szalagok, csontok, ízületek, fascia.

- Elősegíti, és fokozza a hajlékonyságot.

- Nyugtatja az elmét, ezátal csökkenti a stresszt, és a szorongást.

- Segíti az önelfogadást, fejleszti az önismeretet.

Csodálatos kiegészítője a dinamikusabb, az izmok aktiválását megcélzó (Jang) típusú jógáknak, mint amilyen a Vinyása Flow, Dinamikus Jóga, Power Jóga, Hot Jóga, Astanga stb..... amelyek mind a hő fokozásával dolgoznak, valamint az izmok összehúzódásával, megfeszítésével és nyújtásával is.

A Jin Jjóga és az elme

Egy Jin pozícióban eltöltött mozdulatlanság, az elmében csendes, és biztonságos teret hoz létre, amely megteremti a feltételeit annak, hogy olyan érzelmek, testi érzetek, gondolatok tudatosulhassanak, amelyet minduntalan elfojtunk. Ilyen lehet a szomorúság, boldogság, szorongás, ingerlékenység, unalom, félelmek, öröm, béke, szeretet, stb..... bármi, amiről nem akarunk tudomást venni. Általánosságban elmondható, hogy egy mély, meditatív Jin jóga merülés a jelenlétre ösztönöz, és arra, hogy ítélkezések nélkül, szeretettel fogadjuk a tapasztalásokat. Ily módon a tudatosulás folyamata nagy megkönnyebbüléseket hozhat, energiablokkokat oldhat fel, ezáltal felfrissít, növeli a fizikai és a szellemi teljesítőképességet. Hozzá járul a fizikai, szellemi, és mentális egészségünk megőrzéséhez; egy csodálatos ajándék testünknek és lelkünknek egyaránt.

"Úgy tűnik nagyon is gyakran épp az ész miatt tévedünk rossz irányba, aztán bóklászunk napestig, követve a fák tetejét lengető szél visszhangját, amely pedig olyan valódinak hangzott! Miért nem hallgatunk inkább arra a belső hangra, amely megmutatja az igazi utat? "

(Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao)

 

 
Vissza az előző oldalra!
Tiszta Forrás Jóga és Önismeret Stúdió - Magyar