Kapcsolat

Tiszta Forrás Jóga és Önismeret Stúdió

Cím: 2030 Érd,
Budai út 20. I/14.
Telefon: 36204537884
E-mail: toreky.k@gmail.com


Jin jóga


 

Mi a Jin Jóga?

A Jin Jóga a Taoista világszemlélet filozófiájából (Jin-Jang) fogalmából keletkezett. A tradícionális kínai gyógyászat, az ősi Hatha-jóga gyakorlatai, és a meditációs technikák egyesülnek benne. A Jin a dolgok stabil, mozdulatlan, rejtett aspektusa, míg a Jang a mozgó, az örökké változó. A személyiségünk tudattalan területe Jin, míg a tudatos rész a Jang. A fizikai testünkben a Jin minőséget a mély kötőszövetek (szalagok, csontok, ízületek, fascia) képviselik, míg a Jang minőséget a vér és a rugalmasabb felszíni izomszövetek hordozzák. A Jin gyakorlás általában egy tartós, passzív sorozatból áll. A gyakorlatok elsősorban a kötőszövetekben gazdag területeken dolgoznak, úgy mint a csípő, a medence, a belső combok, és az alsó háti szakasz. A pózok megtartása kezdőként általában 2-3 perc, de haladóbb gyakorlóként akár 5-10 perc is lehet.

Kinek való a Jin Jóga?

A Jin Jóga Neked való, ha fáradt vagy és energiára vágysz, vagy ha az elméd túl aktív és az energiaszinted szabálytalan. Olyan világban élünk, ahol különböző ingerek, és számtalan információ áramlik felénk szakadatlanul, a nap 24 órájában. Ebben az információáramlásban megállás nélkül vesz részt az elménk; hiszen függetlenül attól, hogy az információ értékes vagy értéktelen, az elménknek fel kell azt dolgoznia. Az elme nagyon gyorsan hozzá szokik ahhoz, hogy kellő mennyiségű információhoz jusson; ha pedig néha-néha megüresedést, csendet tapasztal, ingereket kezd ébreszteni maga körül. Így végül az elménk addig keresgél ingerek, információk, zajok után, amíg a csend által keletkezett űrt, a hiányosságokat ki nem tölti valamivel. Pedig a testünknek és a lelkünknek nagy szüksége van az elcsendesülésre, hiszen a csendben tudunk találkozni Önmagunkkal.

A Jin Jóga és a test

- Stimulálja a meridiánokat (energiacsatornákat) amelyek egyensúlyt hoznak létre a test szervei között.

- Javítja és erősíti a felszíni szövetek (Jang) rugalmasságát.

- Közvetlenül hat a mélyebb kötőszövetekre (Jin) - szalagok, csontok, ízületek, fascia.

- Elősegíti, és fokozza a hajlékonyságot.

- Nyugtatja az elmét, ezátal csökkenti a stresszt, és a szorongást.

- Segíti az önelfogadást, fejleszti az önismeretet.

Csodálatos kiegészítője a dinamikusabb, az izmok aktiválását megcélzó (Jang) típusú jógáknak, mint amilyen a Vinyása Flow, Dinamikus Jóga, Ashtanga, Power Jóga, Hot Jóga stb..... amelyek mind a hő fokozásával dolgoznak, valamint az izmok összehúzódásával, megfeszítésével és nyújtásával is.

A Jin Jjóga és az elme

Egy Jin pozícióban eltöltött mozdulatlanság, az elmében csendes, és biztonságos teret hoz létre, amely megteremti a feltételeit annak, hogy olyan érzelmek, testi érzetek, gondolatok tudatosulhassanak, amelyet minduntalan elfojtunk. Ilyen lehet a szomorúság, boldogság, szorongás, unalom, félelmek, öröm..... bármi, amiről nem akarunk tudomást venni. Általánosságban elmondható, hogy egy mély, meditatív Jin jóga merülés a jelenlétre ösztönöz, és arra, hogy ítélkezések nélkül, szeretettel fogadjuk a tapasztalásokat. Ily módon a tudatosulás folyamata nagy megkönnyebbüléseket hozhat, energiablokkokat oldhat fel, ezáltal felfrissít, növeli a fizikai és a szellemi teljesítőképességet. Egy csodálatos folyamat.

"Úgy tűnik nagyon is gyakran épp az ész miatt tévedünk rossz irányba, aztán bóklászunk napestig, követve a fák tetejét lengető szél visszhangját, amely pedig olyan valódinak hangzott! Miért nem hallgatunk inkább arra a belső hangra, amely megmutatja az igazi utat? "

(Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao)

 

 
Vissza az előző oldalra!
Tiszta Forrás Jóga és Önismeret Stúdió - Magyar