A transzperszonális szemlélet

Néhány mondatban a transzperszonális pszichológiai szemlé...

A transzperszonális latin eredetű szó, melynek jelentése túl a személyesen. Ezt a kifejezést Carl Gustav Jung , svájci pszichoanalitikus használta először a maga szakterületén, annak a megjelö...

Részletek

Néhány mondatban a transzperszonális pszichológiai szemléletről


A transzperszonális latin eredetű szó, melynek jelentése túl a személyesen. Ezt a kifejezést Carl Gustav Jung, svájci pszichoanalitikus használta először a maga szakterületén, annak a megjelölésére, hogy a mindennapi világunkon túli emberi tapasztalatok is gazdagítják az életünket.
Ide tartoznak a kiemelkedő szellemi, spirituális élményeink, a meditációs tapasztalataink, a különleges csúcsélmények, az élet sokszor fájdalmas, szenvedéssel teli, máskor eksztázissá fokozódó pillanatai. Ez a felismerés azonban még kevés volt a transzperszonális szemlélet kialakulásához. Idővel azonban úgy alakult, hogy a keleti és a nyugati kultúra spirituális tudása, találkozott a nyugati, modern pszichológia tudományos módszereivel, majd az elmúlt évtizedek nyitott és újító szemléletű szakemberei kidolgozták a transzperszonális irányzatot, ami az 1960-as években Amerikából indult útjára.
Az irányzatot „negyedik erőnek” is nevezik, hiszen felsorakozott az eddig létező három elismert fő pszichológiai irányzat, a mélylélektan, a viselkedés lélektan, és a humanisztikus pszichológia mellé.

A transzperszonális szemléletmódot elsősorban az különbözteti meg a többi pszichológiai irányzattól, hogy elismeri, és támogatja az ember spirituális oldalát, és elfogadja a spirituális megéléseit. Az ember egy-egy ilyen élmény hatására átéli, hogy része az Egésznek, így könnyebben magyarázatot találhat létezése, értelmére.

A transzperszonális pszichológia szerint az ember gyógyulását segíti és támogatja, ha spirituális, intuitív erőinek felszabadításán keresztül felismeri a magasabb humán értékek fontosságát, és azt, hogy folyamatos kölcsönhatásban állunk a környezetünkkel, a tágabb értelemben vett világgal, és hogy az élet értelme több mint maga a létezés.

 
Vissza az előző oldalra!
Tiszta Forrás Jóga és Önismeret Stúdió - Magyar